Pondělí, 31 března, 2025
- Reklama -e15.cz

4 druhy oblíbených polev na sladké pečivo či dorty – připravte si je doma i vy!

Rádi pečete a chtěli byste své dílo obohatit? Co třeba domácí muffiny s citronovou polevou? Vyzkoušejte 4 oblíbené druhy polev na dorty či na sladké pečivo. Příprava je jednoduchá. Stačí mít pár potřebných ingrediencí a za pár minut je hotovo!

Základ číslo jedna – to správné vybavení

Většina polev se připravuje buď v horké vodní lázni nebo za využití ohřátého mléka, smetany a podobně. Rozhodně se vám bude hodit poklička, menší či větší hrnce (záleží na množství polevy) či rendlík s poklicí. Nemáte-li doma dostatek nádob, mohla by vám přijít vhod třeba sada hrnců s nepřilnavým povrchem, která vám bude roky věrně sloužit! Samozřejmostí je také tyčový mixér, šlehač a vařečka či lžíce na zamíchání polevy.

Citronová klasika

Oblíbená citronová poleva, kterou rozhodně nic nezkazíte, ať už vyrábíte žloutkové řezy, jednoduché muffiny nebo narozeninový dort. Budete potřebovat 1 bílek, 150 g moučkového cukru a šťávu z ½ citronu. Nejprve si vidličkou či metličkou mírně našlehejte bílek. Poté přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Pak už je to jen a jen na vaší trpělivosti – šlehejte polevu do té doby, než bude hustá a zároveň jemná.

Kakaovo-medová poleva

Pro přípravu lahodné napůl medové a napůl kakaové polevy se vám budou hodit následující ingredience:

  • 150 g ztuženého tuku
  • 90 g moučkového cukru
  • 1,5 polévkové lžíce medu (tekutého, nikoliv pastovaného)
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 kakaový pudink

Nejprve dejte do rendlíku tuk a pomalu jej rozehřejte. Poté přidejte ostatní ingredience a zvolna je provařte a neustále míchejte. Jakmile bude poleva hotová, ještě horkou ji nalijte na pečivo/dort, které s ní chcete ozdobit.

Punčová poleva

Co budete potřebovat?

  • 2 lžíce punče (nejlépe domácího)
  • 1 lžíci horké vody
  • 200 g moučkového cukru

Postup je zde stejný jako u citronové polevy. Vše smíchejte dohromady a třete tak dlouho, než bude poleva hladká a zároveň hustá.

Čokoládová poleva

Klasika, která se hodí téměř ke všemu. Co budete potřebovat?

  • 50 g ztuženého tuku
  • 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání
  • 100 g čokolády na vaření

V tomto případě opět uvítáte rendlík či menší hrnec. Nejprve ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a dobře promíchejte. Poté přimíchejte smetanu a je to – můžete zdobit!

Další články autora

Comments

PR článek

Nejnovější články