Rádi pečete a chtěli byste své dílo obohatit? Co třeba domácí muffiny s citronovou polevou? Vyzkoušejte 4 oblíbené druhy polev na dorty či na sladké pečivo. Příprava je jednoduchá. Stačí mít pár potřebných ingrediencí a za pár minut je hotovo!
Základ číslo jedna – to správné vybavení
Většina polev se připravuje buď v horké vodní lázni nebo za využití ohřátého mléka, smetany a podobně. Rozhodně se vám bude hodit poklička, menší či větší hrnce (záleží na množství polevy) či rendlík s poklicí. Nemáte-li doma dostatek nádob, mohla by vám přijít vhod třeba sada hrnců s nepřilnavým povrchem, která vám bude roky věrně sloužit! Samozřejmostí je také tyčový mixér, šlehač a vařečka či lžíce na zamíchání polevy.

Citronová klasika
Oblíbená citronová poleva, kterou rozhodně nic nezkazíte, ať už vyrábíte žloutkové řezy, jednoduché muffiny nebo narozeninový dort. Budete potřebovat 1 bílek, 150 g moučkového cukru a šťávu z ½ citronu. Nejprve si vidličkou či metličkou mírně našlehejte bílek. Poté přidejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Pak už je to jen a jen na vaší trpělivosti – šlehejte polevu do té doby, než bude hustá a zároveň jemná.

Kakaovo-medová poleva
Pro přípravu lahodné napůl medové a napůl kakaové polevy se vám budou hodit následující ingredience:
- 150 g ztuženého tuku
- 90 g moučkového cukru
- 1,5 polévkové lžíce medu (tekutého, nikoliv pastovaného)
- 1 lžíce kakaa
- 1 kakaový pudink
Nejprve dejte do rendlíku tuk a pomalu jej rozehřejte. Poté přidejte ostatní ingredience a zvolna je provařte a neustále míchejte. Jakmile bude poleva hotová, ještě horkou ji nalijte na pečivo/dort, které s ní chcete ozdobit.

Punčová poleva
Co budete potřebovat?
- 2 lžíce punče (nejlépe domácího)
- 1 lžíci horké vody
- 200 g moučkového cukru
Postup je zde stejný jako u citronové polevy. Vše smíchejte dohromady a třete tak dlouho, než bude poleva hladká a zároveň hustá.
Čokoládová poleva
Klasika, která se hodí téměř ke všemu. Co budete potřebovat?
- 50 g ztuženého tuku
- 2 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- 100 g čokolády na vaření
V tomto případě opět uvítáte rendlík či menší hrnec. Nejprve ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s tukem a dobře promíchejte. Poté přimíchejte smetanu a je to – můžete zdobit!